De AVIG

  • wil wetenschappelijk onderzoek naar behandelingen van AVIG-artsen bevorderen
  • pleit voor het toepassen van de regels van ‘Evidence Based Medicine’, zie AVIG Positionpaper
  • streeft ernaar om via de website www.avig.nl een overzicht van wetenschappelijk onderzoek te presenteren dat is gepubliceerd in medisch-wetenschappelijke tijdschriften (werk in uitvoering)

Links met informatie over wetenschappelijk onderzoek

Hier vindt u links naar websites met informatie over wetenschappelijk onderzoek naar Integrale Geneeskunde (IG), Integrative Medicine (IM), Complementary and Alternative Medicine (CAM), waaronder Homeopathische Geneeskunde, Natuurgeneeskunde, Neuraal- en regulatietherapie en orthomoleculaire geneeskunde.

Algemene links

http://www.nikim.nl/
de website van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum voor Integrative Medicine (NIKIM), met regelmatig nieuws over wetenschappelijk onderzoek gebracht.

http://www.ecim-congress.org/
de website van het jaarlijkse internationale congres over Integrative Medicine

http://www.iocob.nl/
een portal met informatie op het gebied complementaire geneeswijzen, waarbij ook wordt gekeken naar het wetenschappelijk onderzoek

http://www.biomedcentral.com/bmccomplementalternmed/
een gratis toegankelijk online wetenschappelijk tijdschrift waarin veel onderzoek over complementaire geneeswijzen wordt gepubliceerd

http://www.carstens-stiftung.de/service/datenbanken                                                                                                                                                                                                                     verzameld complementair onderzoek over allerlei onderwerpen door de Carstensstiftung in Duitsland.

 

Homeopathische Geneeskunde

http://www.homeopathyeurope.org/Research
overzicht over wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie op de website van de European Committee for Homeopathy (ECH)

http://www.giriweb.com/
dè site met state of the art onderzoek naar ultra hoge verdunningen door een netwerk van wetenschappelijke onderzoekers verbonden aan universiteiten; jaarlijkse update van de congressen van de Groupe Internationale de Recherche aux doses Infinitesimales (GIRI).

Natuurgeneeskunde

http://www.nutritionandmetabolism.com/

een gratis toegankelijk online wetenschappelijk tijdschrift waarin veel onderzoek over voeding en stofwisseling wordt gepubliceerd

https://www.kanker-actueel.nl

https://www.ngoo.nl

Orthomoleculaire geneeskunde

https://www.ortho.nl/
de website van het Ortho-instituut, met 6000 artikelen over orthomoleculaire geneeskunde

Neuraaltherapie

Stefan Weinschenk:   Neural therapy – A review of the therapeutic use of local anesthetics

Bioresonantie

Bio electromagnetic medicine: the role of resonance signaling; download het artikel

 

 

Onderzoek premenstrueel syndroom (PMS) in de homeopatische geneeskunde

Sinds oktober 2012 kunnen vrouwen in Nederland meedoen aan een internationaal onderzoek naar aanvullende homeopathische en gebruikelijke behandeling van vrouwen met premenstrueel syndroom PMS of Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD). Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Louis Bolk Instituut te Driebergen. Leden van de AVIG-vakgroep homeopathie maken deel uit van het onderzoeksteam. Ook in Zweden en Duitsland vindt dit onderzoek plaats.

In dit onderzoek houden vrouwen met premenstruele symptomen eerst 2 maanden lang een voorgedrukt dagboek bij, waarin ze hun symptomen registreren. Daarna wordt gekeken of de diagnose PMS of PMDD van toepassing is. De deelnemende vrouwen worden door loting ingedeeld in twee groepen. De ene groep gaat naar de eigen huisarts om de reguliere behandelmogelijkheden te bespreken en een eventuele behandeling te starten. De andere groep gaat naar een homeopathisch arts, die een speciaal daarvoor ontworpen homeopathisch behandelschema gebruikt. Alle behandelend homeopathisch artsen, verspreid in Nederland, zijn lid van de AVIG. Voor vrouwen die reeds een reguliere behandeling volgen, is de homeopathische behandeling aanvullend. Na 4 maanden behandeling is het onderzoek afgerond.

Het lopende project is in eerste instantie een haalbaarheidsstudie. Het doel is om te onderzoeken of het haalbaar is om een grootschalig internationaal onderzoek op deze manier uit te voeren. De voorkeuren en verwachtingen van vrouwen worden geïnventariseerd, evenals de gebruikelijke behandeling die door de huisartsen wordt gegeven. Aan de hand van het verloop van de premenstruele symptomen worden de behandelresultaten in beide groepen gemeten.

Het onderzoek is een vervolgstap in een onderzoekslijn, die in 2007 begon met het ontwerpen van een homeopathisch behandelschema, ook wel behandelalgoritme genoemd, voor vrouwen met PMS. Van 2007 tot 2011 werd het behandelalgoritme uitgebreid getest in een vooronderzoek. Het merendeel van de deelnemende vrouwen had veel baat bij de behandeling. Over het voortraject is in 2010 een artikel verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Homeopathy (zie: publicatie).

Contactadres voor informatie en opgeven voor het onderzoek:
Louis Bolk Instituut te Driebergen, e-mail: info@louisbolk.nl, tel.: 0343-523860

Website over het onderzoek: www.pmsresearch.nl

Publicatie: Klein-Laansma CT, Jansen JC, van Tilborgh AJ, Van der Windt DA, Mathie RT, Rutten AL. Semi-standardised homeopathic treatment of premenstrual syndrome with a limited number of medicines: feasibility study. Homeopathy. 2010 Jul;99(3):192-204.